Πρότυπα υγείας και ασφάλειας για εταιρείες catering: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εστίαση και το catering είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία τόσο των πελατών όσο και του προσωπικού.

Η τήρηση αυστηρών προτύπων υγείας και ασφάλειας όχι μόνο συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις, αλλά «χτίζει» παράλληλα εμπιστοσύνη και φήμη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές πτυχές και πρότυπα υγείας και ασφάλειας που πρέπει να έχει μια εταιρεία catering για να σας εξασφαλίσει μια καλή και ασφαλή εμπειρία. Ας δούμε αναλυτικά.

#1 Υγιεινή Τροφίμων

  • Σωστή αποθήκευση: Βεβαιωθείτε πως γίνεται σωστή αποθήκευση των πρώτων υλών, σε κατάλληλες θερμοκρασίες και πως οι ηλεκτρικές συσκευές - π.χ. ψυγεία και καταψύκτες, λειτουργούν στην εντέλεια και πως δεν ενέχουν κινδύνους για τα διάφορα υλικά. Πέρα από ποιοτικά υλικά, ένα σωστό catering πρέπει να τηρεί και τους κανόνες αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων που θα καταλήξουν στο πιάτο σας. 
  • Πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης: Επιβεβαιώστε με τον υπεύθυνο του catering πως χρησιμοποιούνται ξεχωριστές σανίδες κοπής και σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα, αλλά και πως εφαρμόζονται συστήματα με χρωματική κωδικοποίηση για καλύτερο και πιο εύκολο διαχωρισμό. Η σωστή οργάνωση του χώρου της κουζίνας παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και στην ποιότητα των πιάτων που θα φτάσουν στην εκδήλωσή σας.
  • Ατομική υγιεινή: Πέρα από τους χώρους της κουζίνας, βεβαιωθείτε ότι όλο το προσωπικό πλένει τα χέρια σχολαστικά και συχνά και φοράει καθαρές στολές, γάντια και δίχτυα μαλλιών όταν χειρίζεται τρόφιμα. Η ατομική υγιεινή του προσωπικού αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι είναι επαγγελματίες και πως σέβονται τόσο τη δουλειά τους, όσο και τον εκάστοτε πελάτη, 

#2 Πρακτικές υγιεινής

  • Τακτικός καθαρισμός: Είναι ιδιάζουσας σημασίας οι χώροι προετοιμασίας και παρασκευής των φαγητών (βλ. επιφάνειες κουζίνες), τα σκεύη και ο εξοπλισμός γενικότερα να «απολαμβάνουν» τακτικό καθαρισμό αλλά και απολύμανση. Παράλληλα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και απολυμαντικά ασφαλή για τρόφιμα. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως η εταιρεία catering που θα επιλέξετε τιμά αυτούς τους κανόνες.
  • Διαχείριση απορριμμάτων: Ένας ακόμα παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο είναι τα απορρίμματα και τα υπολείμματα τροφίμων τα οποία θα πρέπει να απομακρύνονται έγκαιρα και σωστά. Βεβαιωθείτε πως υπάρχουν οι απαραίτητοι κάδοι σκουπιδιών και πως τα απορρίμματα απορρίπτονται άμεσα από τους χώρους παρασκευής των τροφίμων, 

#3 Διαχείριση αλλεργιογόνων

  • Καθαρή επισήμανση: Είναι σημαντικό κάθε κουζίνα να διαχωρίζει όλα τα τρόφιμα που είναι πιθανά αλλεργιογόνα και να διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό που τηρεί τους κανόνες. Έτσι, θα μπορέσετε να είστε σίγουροι πως τα πιάτα που θα φτάσουν στην εκδήλωσή σας δεν θα κρύβουν εκπλήξεις για καλεσμένους με τυχόν αλλεργίες. 
  • Αποφυγή διασταυρούμενης επαφής: Είναι επίσης σημαντικό τα γεύματα που προορίζονται για πελάτες με αλλεργίες να παρασκευάζονται σε ξεχωριστούς χώρους ή σε διαφορετικές ώρες για να αποτραπεί η διασταυρούμενη επαφή. Μια σχετική ερώτηση στον υπεύθυνο της τροφοδοσίας θα σας βοηθήσει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

Τηρώντας αυτά τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, οι επιχειρήσεις catering μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους, να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και να προσφέρουν μια ασφαλή γευστική εμπειρία στους πελάτες τους. Η ιεράρχηση αυτών των πρακτικών όχι μόνο βοηθά στην αποφυγή πιθανών νομικών ζητημάτων, αλλά ενισχύει επίσης τη συνολική ποιότητα και τη φήμη της επιχείρησης. Και σίγουρα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω προτού επιλέξετε την εταιρεία catering που θα αναλάβει το γάμο, τη βάφτιση ή οποιαδήποτε εκδήλωσή σας.

Η εταιρεία Quality Catering, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις υγείας και ασφάλειας από τους επίσημους αρμόδιους φορείς, στοχεύοντας πάνω από όλα στον άνθρωπο και την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Δείτε επίσης